De 1e week van de revalidatie

Gepubliceerd op 11 september 2022 om 14:34

Ik ben zondag  5 september 2022 aangekomen op het vliegveld in Alicantie. De chauffeur, Ray, die mij naar het appartement in Moraira zou brengen stond al op mijn te wachten. Hij heeft ervoor gezorgt dat ik ook al wat boodschappen had en hij zou mij, van maandag tm vrijdag, dagelijks naar het het medisch centrum in Moraira brengen.

De eerste dag (maandag 6 september) bestond vooral uit intakegesprekken met de fysiotherapie, ergotherapie en met de revalidatie-arts. Ook heb is wat oefeningen gedaan. Daar hebben we gezamelijk de doelen bepaald; balans verbeteren, het lopen verbeteren (ik zwalk en waggel als een eend), t.a.v. cognitieve zaken o.a. het multitasken verbeteren. En ik zou graag weer motor (zijspan) kunnen rijden. Indien mogelijk de stijfheid (als ik lang zit, sta of lig) verbeteren. Dus een hele lijst. Dit zal wekelijks worden geevalueerd.

Het is alsof de duivel er mee speelt. Wat vorig jaar in Moskou speelde gebeurt nu weer. Val ik op de eerste dag in de gymzaal, sta te snel op en struikel over een poot van een bankje. Dus blauwe plekken op mijn arm en been en voelt wat beurs aan. De volgende dag veel oefeningen gedaan om de spierkracht, balans, reactievermogen te verbeteren. Ik krijg het advies om meer op mijn ademhaling te letten, want ik heb regelmatig een rood hoofd. Dit heeft te maken met niet bewust ademen.

Dinsdag avond stoot ik mijn linkervoet aan de rechterpoot van het bed. Blauw en pijnlijk. De volgende dag wordt door de fysiotherapeut m.b.v een apparaat (wat warmte en radiogolfen) de voet behandeld. En ik moet zeggen het voelt al wat beter.

 

Woensdagavond geprobeert te zwemmen, want er is een zwembad in het appartementencomplex. Tot mijn schrik ervaar ik dat ik niet kan zwemmen. In een gesprek met de psycholoog, de volgende dag, dit aangegeven. Zij gaf aan dat dit komt door de MS, omdat zenuwen, aangestuurd door de hersenen, niet goed samenwerken met de spieren. In mijn hersenen weet ik wel hoe het moet maar de signalen komen niet goed door. Ook een puntje om de komende tijd aan te werken. Heb wel spierpijn maar dat wordt veroorzaakt door de diverse oefeningen die ik doe. Goede pijn dus.

Trouwens het eten (ik heb volpension) is zeer goed. De porties zijn royaal maar wel lekker. Het appartement beschikt over een vaatwasser en wasmachine. Daar heb ik inmiddels met graagte gebruik van gemaakt.

Omdat er ook een fitnessruimte in het complex is heb ik zaterdag 20 minuten gelopen op de loopband. 's Middags wou ik toch even in het zwembad, niet om te zwemmen maar om gewoon wat te bewegen. En verdorie, glij ik van het trapje en schaaf en verzwik mijn voet. Gelukkig was ik dichtbij de rand zodat ik snel kon gaan zitten. Heel pijnlijk, dus voorzichtig weer uit het zwembad. Het badpak is niet eens nat geweest! Al kreupelend terug naar het appartement. Gelukkig was dit dicht bij. Er waren geen ijsklontjes in de vriezer maar wel een flexibele flessenkoeler. Deze maar gebruikt om mijn voet te koelen.

Vandaag (zondag) is het nog behoorlijk gevoelig en blauw. Toch loop ik wat heen en weer om in beweging te blijven. Dit schijnt goed te voor een verzwikte enkel. Hoop dat ze er wat aan kunnen doen zodat het snel weer soepel is.

Reactie plaatsen

Reacties

Bob en Aafke
2 jaar geleden

Hoi, gister geprobeerd op de telefoon een reactie te plaatsen. Lukte niet. Dus nu maar op de laptop. Hopelijk lukt het nu wel. Je hebt wel weer pech.Verzwikken is lastig en pijnlijk. Hopen dat het snel weer opknapt, zodat je kunt doen wat je graag zou willen doen.
Hier gaat alles zijn gangetje. Bob is gister geholpen aan staar. Is goed gegaan. Zicht lijkt helderder te zijn geworden.
Was heel gezellig dat zondags Bertus op de stoep stond, nadat hij je had weggebracht naar Schiphol.
Verder is iedereen weer aan het werk en naar school, behalve Rob en Liesbeth, die zijn op vakantie in Schotland. Komen maandag weer terug.
Verder geen nieuws hier. Lieve groetjes van hier en hou je goed. Bob en Aafke

Maak jouw eigen website met JouwWeb