3 jaar

Gepubliceerd op 7 juni 2024 om 12:55

19 Mei 2021 is de dag dat ik aankwam in Moskou voor mijn stamcelbehandeling. Het is nu inmiddels 3 jaar geleden dat ik de AHSCT behandeling in Moskou heb gehad. Ik voel me goed, de progressie is tot op heden gestopt en ik ondervindt zelfs wat verbetering. 

Hieronder een korte samenvatting van de belangrijkste zaken met betrekking tot mijn welbevinden.

Tijdens mijn revalidatie in Spanje (2022) kwam ik erachter dat ik niet meer kon zwemmen. In de zomer van 2023 regelmatig naar het zwembad geweest om te oefenen, maar helaas lukte het mij zelf niet om de schoolslag onder de knie te krijgen. Had het gevoel dat mijn benen naar boven kwamen. In iedergeval deden ze niet wat ze moeten doen. De schoolslag lukte niet maar het rugzwemmen wel. Vreemd, dus in september afgelopen jaar maar zwemles genomen. Les gehad van een badjuf die zwemervaring had met mensen met een niet aangeboren hersenletsel. Ze begreep dat de aansturing vanuit de hersen weer opnieuw aangeleerd moest worden. Door allerlei oefeningen, te beginnen, werkelijk waar, in het peuterbadje 😄. Door allerlei oefeningen met de benen te doen heb ik weer de slag te pakken gekregen. Kan nu weer zwemmen. Iets kleins maar voor mij een grote overwinning. Het is nu vooral zaak om de zwemtechniek te onderhouden. Dus is ga nu regelmatig, meestal 1 x keer per week, naar het zwembad.

In november 2023 zijn we een weekje naar Spanje geweest. Samen met Bertus, met de koffer, op het vliegveld de gate zoeken etc. Dus geen gebruik gemaakt van personel assistentie. Dit kan ik gelukkig weer. Na zo’n dag ben ik wel moe, maar ik doe het toch maar. Dit had ik ruim 2 jaar geleden niet gedacht nog te kunnen. In Spanje was het een aangename temperatuur. Beter dan in Nederland, waar het alleen maar regende. Ook de vrienden bezocht die in Spanje wonen en Moraira weer bezocht waar ik vorig mijn revalidatie heb gehad.

In december zijn we donderdags naar Bremen gereisd voor een lang weekend. Het is de periode van de kerstmarkten. De kerstmarkt van Bremen vinden wij een leuk en sfeervol. We overnachten in een hotel vlakbij het centrum en gaan dan dagelijks met de bus (OV) naar de kerstmarkt. Ik kan het redelijk volhouden om dan over de markt te slenteren.Zaterdagavond was het zo druk dat het meer schuifelen was dan lopen. Wij vinden dat dan eigenlijk te druk.

Het lopen zal altijd wel een dingetje blijven. 23 April heb ik ‘s morgens gezwommen en ‘s middags gelopen. Het is gelukt om 2,7 km te lopen. Ik heb er wel bijna 80 minuten over gedaan. Maar toch. Was wel ontzettend moe, de benen willen dan bijna niet meer. Ik hoop dat, door het vaker te doen, het steeds makkelijker zal worden.

Inmiddels ook een oude hobby weer opgepakt, het gitaarspelen. Bijna 25 jaar geleden les gehad en toen de gitaar aan de wilgen gehangen. Toch weer langzaam opgepakt. De fijne motoriek van mijn handen stribbelen wel tegen maar ik probeer er toch wat van te maken.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb