We gaan verder in 2022

Gepubliceerd op 3 januari 2022 om 14:20

Drie januari a.s. is het precies een 7 maanden geleden (3 juni) dat ik mijn stamcellen terug heb gekregen na de chemotherapie (HSCT-behandeling) in Moskou. Als ik zo terugkijk, is er toch wel veel gebeurd en het was niet altijd even makkelijk, maar ik heb het toch maar gedaan. Het is nu een goede moment om terug te kijken en alles even de revue te laten passeren van de afgelopen jaar. Ik heb mijn blog daarom maar eens helemaal gelezen. Een aantal zaken vallen mij op:

 

  • ten eerste maak ik veel schrijffouten, foutieve zinsopbouw etc. tijdens de opname (hoogstwaarschijnlijk ook voor die tijd al). Zal ongetwijfeld liggen aan het feit dat ik toch vaak vermoeid was, en natuurlijk ook mijn cognitieve problemen. Maar daarnaast is het Nederlands nooit mijn sterkste punt geweest.
  • Dat er toch wel een positieve ontwikkelingen te zien zijn in de loop van de tijd. Ik loop steeds beter en verder. De stijfheid is nog wel steeds aanwezig. Kan nu ongeveer 1,5 km. Dat had ik vorig jaar niet gedacht ooit weer te kunnen.
  • De verbeteringen vallen mij niet altijd op of vind ze niet zodanig dat het noemenswaardig is. Maar iemand die mij lange tijd niet heeft gezien valt het wel op.
  • Het proces van progressie van MS is naar mijn gevoel tot stilstand gebracht. Het gaat zelfs beter. Daarvoor heb ik geen MRI nodig om het te bevestigen.
  • Jammer dat ik veel zelf uit moest zoeken. Bij die zoektocht heb ik gelukkig veel gebruik kunnen maken van de website www.mamametms.nl . De website is opgesteld door Tanja die de behandeling zelf in Moskou heeft ondergaan. Ze heeft toen een stichting opgezet voor crowdfunding van de reis en de HSCT-behandeling. De website gaat nu verder als www.sterkerdanms.nl . Een plaats waar alle informatie omtrent de HSCT-behandeling is verzameld. Ik was en ben er heel blij met deze website. 
  • Ik voel mij beter dan ongeveer een 1 jaar geleden. Natuurlijk heb ik mijn slechte dagen dat ik denk, het gaat niet. Maar de goede dagen gaan steeds meer overheersen.

Na overleg met de huisarts heb ik dinsdag 30 november mijn eerste coronaprik genomen. Was toch wel spannend omdat ik veel verhalen heb gelezen dat men dan een terugval van MS heeft. De eerste dagen een zeer pijnlijke bovenarm. Maar ook hele zware benen en was ik behoorlijk moe. Daardoor liep en fiets ik haast niet. 22 December heb ik mijn 2e vaccinatie gehad.  Dat ging beter.

Ga deze week ook weer starten met fysiotherapie. Dan kan ik gericht gaan werken om mijn spierkracht maar ook mijn balans verbeteren.

Reactie plaatsen

Reacties

Bob en AAfke
2 jaar geleden

Hoi,
Was al weer een tijdje geleden. Fijn om te horen dat het naar je gevoel toch steeds beter gaat. Via de tamtam hoorden we af en toe ook wel eens iets. Top dat je het hebt aangedurfd om toch je prikken te gaan halen. Zo zie je maar weer ieder lijf reageert anders. Wij hadden totaal geen last. Op Rob en de kleinkinderen na hebben we ook allemaal onze derde prik gehad. Wel met wisselende klachten bij de jongkies. Rob is deze week aan de beurt. Jullie ook goed de feestdagen doorgekomen? Hier was alles lekker rustig. Ook gaat alles zijn gangetje. Ook de ene dag beter dan de andere. Zoals ik al naar Bertus had geappt hebben we nu een gezicht bij de arts die je behandeld heeft. Legde het heel goed uit in Jip en Janneke taal.
Dit was het wel weer zo,n beetje. Lieve groetjes van de luitjes van de Windmolen voor jullie. beiden

Monique
2 jaar geleden

Hoi Gerda, de beste wensen voor 2022 en vooral veel dagen met stappen voorwaarts:)

Gerda
2 jaar geleden

Dag Monique, Jij en ook je collega’s ook de beste wensen en een gezond 2022. Ja, het gaat alleen maar voorwaarts, wel met kleine stappen. De fysio verbaasde zich over het feit dat ik tov een jaar geleden zoveel beter was. Dus het gaat goed.